Hoop
Geplaatst op

Waarom heb ik het zo druk?

In: Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt, Heamin Sunim (2017)

Als alles om me heen zo snel gaat, sta ik stil om me af te vragen: 'Is het echt de wereld die zo druk is, of is mijn geest zo druk?'

We denken meestal dat 'de geest' en 'de wereld' onafhankelijk van elkaar bestaan. Als iemand zou vragen waar onze geest zich bevindt, zouden de meesten van ons naar ons hoofd of ons hart wijzen, maar niet naar een boom of de lucht. We zien een duidelijke grens tussen wat er in onze geest omgaat en wat er in de buitenwereld gebeurt. Vergeleken met de enorme buitenwereld kan de geest die in ons lichaam ligt genesteld heel klein, kwetsbaar en soms machteloos lijken. Volgens de leer van de Boeddha is de grens tussen de geest en de wereld in werkelijkheid heel dun, poreus en uiteindelijk denkbeeldig. Het is niet zo dat de wereld feiteijk goed of slecht is en een overeenkomstig gevoel in ons teweegbrengt. Nee, gevoelens ontstaan doordat de geest haar subjectieve ervaringen op de wereld projecteert. De wereld is niet fundamenteel vreugdevol of treurig, ze ís gewoon. 

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.