Troost
Geplaatst op

Vriendelijk

Hoe gaat het met u, vandaag? Ik hoop dat u deze vraag al gehoord heeft. En anders nu leest en er in alle eerlijkheid een antwoord op wil geven. Maar er gaat natuurlijk niets boven een vriendelijk persoon die dit u zelf komt vragen. Als we het moeilijk hebben, somber of bang zijn, kan er soms even niemand bij. Moet iedereen maar even stil zijn. En toch is daar soms  plaats voor een vriendelijk gebaar, een belangstellende vraag. Juist op die momenten waarop we eigenlijk niet zo aardig voor onszelf zijn.

Vaak zijn we zelf onze ergste vijanden. Ik moet eigenlijk niet zo piekeren’. ‘Ik zou nu het positieve moeten zien’…

Laatst hoorde ik iemand zeggen: ‘ik moet nu ontspannen’. Het laat zich wel raden dat zelfs dat niet op commando gaat. De ontspanning voor deze vrouw was noodzakelijk, omdat ze een scan zou ondergaan en daarbij ontspannen moest zijn. Opdracht van de dokter. En hoe nodig die ontspanning ook was, het lukte haar niet. Tot ze in de gaten kreeg dat ze het ook vriendelijk aan zichzelf kon vragen. ‘Kijken of het lukt om nu even rustig te ademen’. En straks misschien weer. En op het moment dat de scan komt, weer.

Wat denkt u? Lukte het haar? Natuurlijk. Want al duurde de ontspanning maar drie minuten, ze was vriendelijk genoeg voor zichzelf om te vinden dat dat al genoeg was.

De oude Griekse wijsgeer Plato geeft ons dit mee:

‘Wees vriendelijk. Altijd. Want ieder die tegenkomt voert een strijd waar je misschien niets van afweet’.

Ook onze Nederlandse filosoof René Gude vertelt dit door:

'Wees aardig voor elkaar, want iedereen voert die grote strijd'.

En daar wil ik aan toevoegen: wees vriendelijk voor uzelf. Draag uzelf vandaag op handen!

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.