Hoop
Geplaatst op

Verbeeldingskracht

Stel je eens voor…

Dat je met je verbeelding, je fantasie, je creativiteit even kon ontsnappen aan het alledaagse. Dat je, als je ziek bent, somber, of jezelf niet meer, door je eigen verbeeldingskracht weer verder kon.

Stel je eens voor, dat ieder van ons die kracht in zich heeft. Als kind werd je daar misschien nog in aangemoedigd, tot de wereld serieus werd en er gewerkt moest worden. Tekenen, verven, knutselen, dat was iets voor kinderen en daar kreeg je de tijd niet meer voor. Maar stel je eens voor dat er op een dag iemand tegen je zegt dat dát vermogen, iets te kunnen maken, je juist verder kan helpen.

Dat je geen groot kunstenaar hoeft te zijn, helemaal niet aan kunst hoeft te denken om te ervaren hoe je fantasie je sterker kan maken.

Volgens Hans Alma (hoogleraar UVH), die hier een studie naar heeft verricht, geeft verbeelding je de kracht om:

-voorbij de harde feiten van je situatie te zien naar wat nog zou kunnen gebeuren

-je in een ander te verplaatsen

-creatief te zoeken naar nieuwe mogelijkheden

Je creativiteit inzetten is dus niet alleen heilzaam voor jezelf, maar ook voor een ander. Als je je kunt verplaatsen in een ander, empathie of compassie kunt opbrengen, dan wordt de wereld er vast een klein stukje mooier van. Die boodschap van naastenliefde, die is natuurlijk gelijk aan die van talloze godsdiensten en levensbeschouwingen. En ook al pakt het in de dagelijkse werkelijkheid van samenleven vaak anders uit, het is toch een venster op de toekomst. Om vanuit een benauwde situatie weer een nieuw perspectief te kunnen zien. Om de dag, als die zwart is, van kleur te voorzien. Om de scheppende kracht en het plezier van het creëren te kunnen voelen. Ik wens u een kleurrijke dag toe!  

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.