Hoop
Geplaatst op

Van blijvende waarde

In een haven of een andere aanlegplaats voor boten, kun je ze tegenkomen. Op het oog stevige touwen of kabels die er voor zorgen dat de vaartuigen op hun plek blijven als er even niet gevaren hoeft te worden.

Een dergelijk touw of kabel moet wel aan een aantal eisen voldoen om daadwerkelijk die veiligheid en houvast te bieden, die er van verwacht wordt. Door het regelmatige gebruik en door weer en wind getekend lijkt het soms twijfelachtig of de kabels nog kunnen bieden waar ze ooit voor bedoeld waren. Zijn ze nog sterk en stabiel genoeg bij een pittige wind of extra druk ? Is de verschoten kleur inmiddels ook een teken van beperking van de mogelijkheden van gebruik? En wat te denken van de vlekken en ongeregeldheden die zich voordoen? Maakt dat het touw niet tot iets anders, minder bruikbaar of betrouwbaar wellicht?  Wat kun je er nog mee, wat is het nog waard?

Een mensenleven lijkt op sommige momenten op het touw in de haven. Na verloop van tijd gaat de rek er wat uit, kunnen zich mankementen voordoen of vermindert de moed en de kracht om het dagelijkse leven het hoofd te bieden. Het bijzondere en het mooie van het touw is, dat het niet uit beeld raakt, meer nog dat het nog gewoon aanwezig en gezien blijft op de plek waar op hem gerekend wordt en waar het van waarde is. Er kunnen nog gewoon schepen mee vastgelegd worden.

Met het ouder worden en zeker als dit gepaard gaat met zorgen en verdriet  vanwege  afnemende gezondheid, verdwijnt soms ook het gevoel van eigenwaarde en waardering. Wie mag ik nog zijn, wie ziet mij nog zoals ik werkelijk ben of wat kan ik nog voor anderen betekenen, nu ik er anders ben gaan uitzien of niet meer datgene kan bieden wat ik gewend was te doen?                                                                                                                                                                      De scheepskabel in de haven is ons een beetje behulpzaam. De grotere schepen liggen inmiddels aan de  nieuwere kabels en als er storm voorspeld is, is er hulp nodig van een extra kabel. Ondanks de veranderingen en slijtage her en der is er nog steeds waardering voor- en vertrouwen in de eigenheid en mogelijkheden van wat het touw te bieden heeft.                                                                                                                                                                              Gezien, gewaardeerd en van blijvende waarde.

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.