Verdriet
Geplaatst op

Routekaart

Als je iemand in je leven verliest, kun je je verdwaald voelen. Alle bekende dagelijkse dingen, de mensen om je heen, de troost van herinneringen, ze verdwijnen soms in een mist. Je eigen leven is je leven niet meer, want wat ons doorgaans gaande houdt, is ook het maken van toekomstplannen. En juist die plannen sneuvelen vaak als eerste als je iemand verliest. Wie rouwt, dwaalt rond in het eigen leven zonder richting.

 

 

Theoloog Carel ter Linden schreef ooit een boekje voor rouwenden, getiteld ‘een land waar je de weg niet kent’. Dat land, dat is je eigen bestaan. Maar doordat er allerlei bakens zijn verzet, ken je de weg niet meer. Als iemand in rouw hulp zoekt, of je wil wie rouwt helpen, dan ga je onbewust al op zoek naar die wegwijzers. Hoe de eerste feestdagen door te komen zonder hem/haar. Waar in huis komt een foto of herinneringsplek. Wanneer ga je weer naar die plek waar je samen altijd kwam. En vooral: wie staan er nu om je heen?

 

Het kan dan ook helpen om wie  er naast je staan als in een cirkel van troost voor te stellen

Wie staan er direct naast je, kun je altijd vragen om steun? Wie staan er wat verder weg, maar willen wel je verhaal aanhoren? Op dagen dat je  je alleen voelt, kan het goed zijn de namen van deze mensen te noemen. Of op te schrijven, te tekenen. Te weten dat je niet werkelijk alleen bent. Ook al voelt dat soms wel zo. En zie je in de mist niets anders dan…mist.

Ga op zoek naar je eigen wegwijzers, zodat het land waar je je nu bevindt, weer jouw land wordt. Een land waar je de weg langzaam weer terug vindt.

 

Ik mis je

vandaag niet minder dan gister

en morgen misschien nog een beetje meer

niet minder dan vroeger

toen je nog niet alleen

in mijn herinneringen wilde wonen

maar gewoon, hier thuis op eigen grond

de bodem onder ons bestaan

nu zo ver, ver daarvandaan.

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.