Vieren
Geplaatst op

Ademhalen

Het is bijna Pinksteren. Voor de één betekent dat een religieus feest, -op de jaarkalender voorlopig de laatste in een reek. Voor de ander is het een lang weekend in een jaargetijde waar het al lekker weer kan zijn en fijn is om er even op uit te trekken en je te verwonderen over de natuur. In beide gevallen is er een achterban die geregeld de discussie aanzwengelt over het bestaansrecht of de geloofwaardigheid van het feest, maar dat even terzijde.

Ondanks de religieuze oorsprong, -verbinding van Pinksteren, kan de betekenis voor de verschillende pinkstervierders wel degelijk overeenkomstig zijn. Sytze de Vries vergelijkt in dit verband mensen met lege vaten, die gevuld moeten worden. De vraag is dan “wat kan een mens bevatten, hoe bevattelijk zijn we”? Wat heeft een mens nodig om gevuld of misschien wel vervuld te worden? Wie of wat neemt er bezit van ons, zodanig dat we ons aangemoedigd, geïnspireerd weten. Drijfveren ervaren om door te gaan, nieuwe dingen aan te pakken, de moed te vatten of ons getroost te weten? Dan maakt het niet zoveel uit of je dit mag ervaren tijdens een feestelijke viering met medegelovigen of dat een wandeling door een voorjaarsbos, het opsnuiven van de zilte zeelucht aan het strand er voor zorgen dat je vat gevuld raakt. Of nog dichterbij, dat er iemand is die je verhaal wil aanhoren en laten merken dat je er mag zijn. Voorwaarde is dat het vat open staat. Het deksel moet er af.                                                                                                                                                                                            Dat laatste raakt een mens. En het deksel van je hoofd en hart op (laten) tillen is misschien nog wel ingewikkelder dan je uiteindelijk (weer) laten vullen. De mogelijke moeiten en zorg die zich onder dat deksel afspelen, kunnen er kortere of langere tijd broeien, in de weg zitten of borrelen. Het vraagt moed of als het nodig is een zetje om de kans te grijpen voor iets anders, nieuws, inspirerends.  Op die manier wordt het openen en vullen,  helpend of helend wellicht-,  en kan er beweging ontstaan. Een open vat, opnieuw gevuld,  met  mogelijkheden van inspiratie, hoop en troost.

Goede Pinksterdagen gewenst !                                                                              

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.