Troost
Geplaatst op

Oog voor wonderen, een kunst apart

Een grenzeloze bewondering kan ik hebben voor mensen die bij elk plantje dat ze zien, ook onmiddellijk de naam weten. Ik kijk vol ontzag naar ze op, want als geboren en getogen stadsmens weet ik bij wijze van spreken nog geen paardenbloem van een brandnetel te onderscheiden…

M’n verwachtingen waren dan ook hooggespannen toen ik vele jaren geleden eens meedeed aan een boswandeling onder leiding van een boswachter. Nou, ik werd niet teleurgesteld! Op een gegeven moment vroeg hij ons om in een kleine kring te gaan zitten. Met in ons midden een stukje bosgrond waar ik werkelijk niets bijzonders aan zag – maar hij wist ons er drie kwartier mee te boeien. Met als gevolg dat, dertig jaar later, m’n dochter nog steeds het ‘kromhalsje’ kent… Die boswachter gaf ons een prachtig geschenk mee: hij leerde ons in het gewone het bijzondere te zien. Oog te hebben voor het wonder in het alledaagse.

Wie oog heeft voor dat wonder, bewijst zichzelf een grote dienst. Het kan de dag, en zelfs de nacht, een stukje lichter maken. Daar is de kaart die iemand je stuurde. Ach, dat kun je zien als niks bijzonders, een van de misschien wel vele kaarten die inmiddels boven het bed hangen. Maar wie er een gebaar van oprechte aandacht in ziet, een moment van ontmoeting en van medeleven, die zal die kaart in dankbaarheid aannemen; en daar word je nooit slechter van. Of neem de verpleegkundige of voedingsassistente die de tijd weet te nemen om naar je verhaal te luisteren. Ach, daar wordt ze voor betaald, toch? Ja, da’s waar. Maar wie het weet te waarderen zal het ervaren als een kostbaar lichtje in de dag.

Oog voor het wonder in het alledaagse, ik wens het u van harte toe!


 

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.