Hoop
Geplaatst op

Nieuwe kansen

Je kunt er een poosje doorbrengen als je er van houdt, een rommelmarkt of vlooienmarkt voor wie dat meer tot de verbeelding spreekt. Het is verbazingwekkend wat er allemaal te zien en te kopen valt. Je kunt getuige zijn van complete zolderinventarissen, spullen die garages goed gevuld houden, complete verzamelingen van bijzondere voorwerpen of allerhande creatieve producten.                                                                                                                Het mooie van zo’n rommelmarkt is dat hetgeen te koop wordt aangeboden, vaak al afgeschreven was of in elk geval niet meer de waarde of functie had zoals aanvankelijk bedoeld. Het is ergens versleten, de kabeltjes zitten los of de verf is er zover af dat het er niet goed meer uitziet. Wat is er dan mooier dan dat iemand zijn oog op zoiets laat vallen, er aandacht aan geeft, in investeert, het opknapt en het op deze manier een tweede- of een langer leven gunt.

Het gevoel niet meer mee te tellen, misschien wel afgeschreven te zijn, zoals de spullen van de rommelmarkt, kan een mens zomaar overkomen als een ingrijpend ziekteproces zich meester maakt van je leven.  Je kunt niet meer meedoen zoals je gewend was, je uiterlijk verandert misschien en de betekenis en waardering van je leven krijgen een dreun die krassen op je ziel achterlaten.

Het is geen eenvoudig proces. Een ziekenhuisopname, intensieve behandeltrajecten kunnen nodig zijn en niet vanzelfsprekend succesvol. Waar de spulletjes van de rommelmarkt vaak al genoeg hebben aan een schuurpapiertje en daarna een likje verf, is een behandel- en herstelproces een kwestie van lange adem, vallen en opstaan en een hoopvol vertrouwen in wat komt. Dan helpt het als er dierbaren en anderen  in je blijven geloven en in je investeren. Als die anderen je bijstaan om nieuwe kansen en- mogelijkheden van betekenis voor je leven te ontdekken en met je mee optrekken. Als anderen je omringen met aandacht en liefde, je met een denkbeeldig schuurpapierjte en likje verf  als het ware ‘opknappen’ om je levensweg nog een poosje te mogen vervolgen.

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.