Hoop
Geplaatst op

Levensbomen

Soms ontmoet je iemand die je een nieuwe weg wijst. Iemand die je aan het denken zet in plaats van aan het piekeren. Zo iemand vroeg me laatst of ik het geheim kende van de bomen. Geheim van bomen? Vertel!

Ze vervolgde: bomen zijn in staat zijn om helemaal los van de bemoeienis van mensen, een eigen leven te leiden. Ze vormen onderlinge vriendschappen en staan de zwaksten bij. Bomen met emoties, gevoelens en een geheugen. Moeilijk te geloven vond ik dat. Dat er onder de grond een heel stelsel van verbondenheid groeit en dat een boom veel meer is dan een groen bladerdak in de zomer. Meer dan een symbool voor afscheid in de herfst. Zelfs meer dan een dankbaar onderwerp voor dichters:

"Ik ben de herfst.
Ik ben de regen.
Ik ben de storm.

Zoek mij maar op,
ik sta in alle gedichten" [Toon Tellegen]      

Moeilijk te geloven, maar wel heel spannend, dat in zoiets alledaags als een boom, waar je zomaar naar staart vanuit het ziekenhuisraam, waar je misschien gisteren nog langsfietste, een leven schuilgaat waar wij mensen nog iets van kunnen leren. En als het op leren aankomt, laat ik me graag verrassen door mensen die iets hebben gezien of gehoord of meegemaakt wat voor anderen verborgen bleef. Eigenlijk gaat het om verder kunnen kijken dan wat je op het eerste oog ziet. Want als er in het leven van bomen al zo veel gaande is, hoeveel meer dan niet in een mensenleven?

Als het je gegund is een ander van dichterbij mee te maken, verder te kijken dan wat hij of zij je vertelt, dan ontdek je misschien wel iets van dat mysterie.  Het mysterie dat leven heet, dat voor sommigen God is, voor anderen de natuur of de mens zelf, van het mysterie dat meeleven heet. Het geheim dat ons elke dag weer op ons levenspad zet, ook al raken we soms de weg kwijt. Kijk vandaag maar eens naar een boom, die daar al jaren staat. En kijk of je in staat bent je als een kind zo nieuwsgierig af te vragen wat er nog meer is in dit leven, in dat wat je ziet. Ik wens je van harte toe dat iets van het geheim ook voor jou oplicht!

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.