Troost
Geplaatst op

Kloppen

‘Het moet natuurlijk wél blijven kloppen’,  zei de man die verstand heeft van cijfers en euro’s. ‘Ja, het moet inderdaad wel blijven kloppen’, antwoordde de geestelijk verzorger. We zeiden zo ongeveer hetzelfde, en we hadden allebei gelijk, maar intussen bedoelden we heel iets verschillends.

Híj had het over de cijfers aan het eind, onder de streep, die er gezond uit moeten zien. Want is dat niet zo, dan gaat het met een ziekenhuis net als met V&D: vroeg of laat kom je in de problemen. Grote problemen. Er zijn ziekenhuizen die dat al aan den lijve hebben ervaren, en dus is het goed dat er mensen zijn die in de gaten houden of de cijfers blijven kloppen. Geen kwaad woord daarover, natuurlijk. Integendeel.

Maar intussen bedoelde ík met mijn antwoord wel iets heel anders. Want wat is zorg nog waard als alle cijfers kloppen, maar iets anders klopt er niet meer, namelijk een warm hart?

In de ranglijsten van AD en Elsevier word je daar niet op afgerekend, maar daar mag u, als zorgvrager, ons wel op afrekenen.

U mag er ons op afrekenen of u iets ervaart van een warm kloppend hart wanneer verpleegkundige, arts, geestelijk verzorger of wie ook maar aan uw bed komt. Want het ene gesprek is het andere niet, en zelfs de ene prik is de andere niet. En een bord eten kan op een hoop manieren worden aangereikt – en wat doet het dan goed als niet alleen wat er op dat bord ligt, warm is!

Zorg met een kloppend hart, ik wens het u van harte toe, wanneer u zich kwetsbaar en afhankelijk voelt van andere mensen. Alleen zulke zorg mag met recht góede zorg worden genoemd.

Ja, de cijferman en ik, we hadden beiden gelijk, denk ik. Cijfers die kloppen, én een hart dat ‘warmhartig’ klopt, je kunt ze beide niet missen. Ze kunnen geen dag zonder elkaar.


 

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.