Vieren
Geplaatst op

Het lawaai van het leven

‘Het leven is nog een heel gedoe’. Net als je denkt er iets van te begrijpen, duikt er van achter een of andere ongeziene hoek weer een nieuwe speler op het toneel. Een speler die de vorm aanneemt van tegenslag, ziekte of gewoonweg domme pech. Waardoor je weer wordt teruggeworpen op je kern: hoe kom ik hierdoorheen? Op welke gedachten, gevoelens en overtuigingen kan ik terugvallen? En belangrijker misschien nog: wie staan er naast me als ik dit meemaak? Reken maar dat dit soort vragen en vertwijfeling voor een hoop lawaai kunnen zorgen.

En hoe harder de wereld waarin we leven zich dan aan ons opdringt, hoe meer de behoefte aan rust of een plek waar het even stil is. Steeds meer mensen houden zich bezig met meditatie en de tradities van gebed en verstilling zijn terug van nooit weggeweest. Protestanten bouwen (online) kloosters naar katholiek gebruik, boeddhisten leren de wereld mediteren en zelfs de ‘verloren generatie’ is hard op zoek naar zin.

Sommige mensen lukt het wonderwel om te midden van al het (bouw)rumoer de kalmte te bewaren en een rustpunt in zichzelf te vinden. Voor alle anderen hebben we dit Rustpunt bedacht. Een plek waar je even op adem kan komen. Een plek waar natuur, kunst, meditaties je een gevoel van rust kunnen bieden. Een beeld dat je even optilt uit de tijd. Een tekst die je meeneemt naar toen of straks of wat had kunnen zijn. Een geluid dat je even losmaakt uit het dagelijkse gedoe. En wat is het soms een gedoe, dat leven. ‘Maar’, voegde filosoof des Vaderlands René Gude hier aan toe: ‘bewaar wel je goede humeur’. Daarom hebben we ook de categorie vieren aan dit Rustpunt toegevoegd. Want te midden van het lawaai hoor je, als je goed luistert, in de verte soms het geluid van een glas dat geheven wordt. Op het leven!

Tussen tijd en eeuwigheid

tussen stilte en voluit leven

te midden van het alledaagse

rumoer en duizend vragen

(alle zorgen tussen haakjes)

geen puntkomma, geen ruis.

Rust. Punt.

 

 

 

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.