Hoop
Geplaatst op

Gouden lijnen

“Nee, die kan ik niet bedenken hoor”,  is de snelle reactie van een aantal mensen op de vraag om een poosje goed na te denken over bijzondere momenten in het leven. Gebeurtenissen en herinneringen die een gouden lijntje blijken te zijn. Het blijft dan niet bij nadenken, want vervolgens is het verzoek om aan die bijzondere momenten uitdrukking te geven door het schilderen van gouden lijnen op een rood of blauw doek. Zou u een paar gebeurtenissen in uw leven in gedachten kunnen brengen die juist wel met een gouden penseelstreek uit te drukken zijn? 

Zelfs in de meest ingewikkelde omstandigheden blijken we in staat om in onze herinnering te duiken. De minder mooie dagen, -weken en mogelijk -jaren blijven nogal eens hangen of komen snel weer boven drijven als iets vergelijkbaars of ingewikkelds passeert. Dat is wel logisch, gezien de impact die bijvoorbeeld een ernstige ziekte, het onverwachte verlies van een dierbare, kan hebben. Des te meer bijzonder en helpend ook kan het zijn om in het licht van de moeiten en verdriet te proberen om te kijken of er in dat donkere van die momenten, iets wil oplichten als één of meer gouden lijntjes. Deze lijntjes wissen de moeiten niet uit, maar vormen zo de verbinding in het mensenverhaal, je levensverhaal. Er ontpopt zich dan een geschiedenis waarin duidelijk wordt dat dierbaren dichtbij, maar ook onbekenden, die oude hit of mooie boek, die op een zeker moment je pad kruisen, van betekenis zijn geworden om je op te tillen, een lijn te trekken. Een lijn die recht of kronkelend uiteindelijk helpt om die donkere stukken niet weg te poetsen, maar als een deel van je levensverhaal een plek mag krijgen. Een lijn die het verleden niet verstopt, maar je helpt om een streep te trekken als vertrekpunt om verder te mogen gaan. Op het eerste gezicht misschien niet te bedenken, maar de moeite waard om je gedachten over te laten gaan en te proberen een gouden lijntje op het spoor te komen.

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.