Hoop
Geplaatst op

Enige woorden over de ziel

U heeft ongetwijfeld wel eens een tekening van het menselijk lichaam gezien. Met hart, hoofd, longen, alles op de juiste plaats. Misschien wel onlangs nog een scan van uw eigen lichaam. Maar zou u op diezelfde plaat ook de ziel kunnen aanwijzen? Ik denk dat dat moeilijk wordt… Want de ziel, dat is geen alledaags onderwerp. Een geestelijk verzorger wil er nog wel eens over beginnen, maar de andere hulpverleners die u ontmoet in het ziekenhuis hebben het woord meestal niet meteen paraat.

Je kunt wel met hart en ziel ergens voor kiezen of werken, je kunt wel je ziel en zaligheid leggen in je werk of hobby, of met je ziel onder je arm lopen,  bij veel meer onderwerpen in ons leven doet de ziel er eigenlijk ook niet zo toe. Zoals  Wyslawa Szymborska dichtte:

Een ziel heb je zo nu en dan. Niemand heeft haar ononderbroken voor altijd. Dagen en dagen, jaren en jaren kunnen zonder haar voorbij gaan.

Zelden staat ze ons bij tijdens slopende bezigheden als meubels verplaatsen en koffers tillen of een weg afleggen op knellende schoenen. Bij het invullen van formulieren en het hakken van vlees heeft ze doorgaans vrij.

Waarom dan toch woorden aan deze ziel gewijd? Omdat de ziel datgene is wat ons zo bijzonder maakt.. De ziel is niet meer of minder dan de persoonlijkheid van de mens. En ook datgene waarvan we hopen dat het blijft, ook als wij er niet meer zijn.  De ziel is wat ons bezielt, bezieling geeft om iedere dag de moed te vinden door te gaan. Waar je met je verstand soms niet bij kan, waar je hart bij stil staat, bij verdriet en wanhoop, maar ook bij vreugde, daar vertelt de ziel haar eigen verhaal:

Vreugde en verdriet zijn voor haar geen twee verschillende gevoelens. Alleen als die twee zijn verbonden, is ze bij ons.

We kunnen op haar rekenen wanneer we nergens zeker van zijn.

Zo heeft de ziel ook haar plaats in de vreugde, in de aloude woorden van Maria, die tegen alle verwachting in het goede nieuws te horen kreeg en uitbarst in een lofzang (het Magnificat):

‘Mijn ziel prijst en looft de Heer, mijn hart juicht om God, mijn redder: hij heeft oog gehad voor mij, zijn minste dienares’.

En niet te vergeten de Bijbelse woorden die vertellen hoe de liefde voor God vorm te geven: “Heb daarom de Heer, uw God, lief met hart en ziel en met inzet van al uw krachten.” (Deut. 6:5).

Door eens dat oude woord naar boven te halen en te praten over de ziel, kom je een stuk dichter bij wat er echt toe doet. Aan wat u als mens zo uniek maakt. En warm voor loopt. Ik wens u veel bezieling toe.


 

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.