Hoop
Geplaatst op

Ook dit gaat voorbij

Er was eens een koning in een ver land. Van een wijs man had hij eens een ring gekregen, waarin een inscriptie stond die hij alleen mocht lezen als het echt niet goed met hem ging. Op een dag was de koning ten einde raad. Hij was op de vlucht voor de vijand die hem wilde ombrengen. Maar zijn pad liep dood op een steile rots bij een diepe afgrond. Terug kon hij niet en de ondergang leek onontkoombaar. Hij besloot dat dit een goed moment was om de ring te raadplegen. De inscriptie luidde: ‘Ook dit gaat voorbij.’ Deze boodschap bracht een diepe rust bij hem teweeg. De vijand vond hem niet, de koning overwon en vierde feest.

U gelooft vast niet in sprookjes, zeker niet als ze altijd eindigen in ‘ze leefden nog lang en gelukkig’. Maar bij dit verhaal telt niet de uitkomst zozeer. In dit verhaal staan de wijze woorden: ‘ook dit gaat voorbij’ centraal. Dat bepaalt je bij je mogelijkheden om veel situaties uit te houden. Hoe zwaar het soms ook valt. Hoe moedeloos je je ook kan voelen.

Er komt een moment in de tijd, ver weg of dichterbij, dat ook dit voorbij gaat. Dat er een moment komt dat je anders tegen alles aankijkt. Maar voordat dat moment van rust er is, is er eerst wat beweging nodig. Voordat je kan accepteren wat onvermijdelijk is, moet je eerst zeker weten dat alles is gedaan wat gedaan kon worden. Heel letterlijk, is het soms goed om de uiterste grenzen te verkennen. Want als je je op een steile rots, bij een diepe afgrond bevindt, is er moed voor nodig om het juiste te doen, om je rug naar een doodlopende weg te keren. Om te veranderen wat je kunt veranderen.

Pas dan kan je accepteren wat onvermijdelijk is. Het verschil tussen actie en berusting, tussen: ‘we gaan ervoor’ en  ‘het is goed zo’, dat is wijsheid. En het mooie aan al die mensen die je op je levensweg ontmoet, vind ik de verschillen. Waar de een durft te zeggen: ik strijd nog even door, durft de ander het aan om te berusten.

Voor beide is zoveel moed voor nodig, ik kan alleen maar hopen dat u de wijsheid is gegeven te weten en voelen wat te doen. Zodat u ook de rust mag ervaren die volgt op het nemen van de juiste beslissingen.


 

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.