Vieren
Geplaatst op

Drie minuten rust

Zelfs het kleinste moment van stilte

is een manier om in het heden te komen

en tevens een manier

van verdergaan.

Doe eens rustig! Hoe vaak heeft u dat als kind niet gehoord. Of uw eigen kind misschien verteld. Vaak op het moment dat de onrust het overnam. Rustig worden als je het niet bent, is bijna gelijk aan de Mount Everest beklimmen zonder goede schoenen. Je glijdt waarschijnlijk zo terug naar je beginpunt. Rustig worden is dan ook geen plan wat je in je hoofd maakt, maar iets wat je met je hele lichaam kan doen. Als je voor een operatie staat, of voor een spannende uitslag of gesprek, kan het enorm helpen om even rustig te worden. Net als bij pijn, de spanning te benoemen. Op te merken hoe het met de ademhaling zit. Je kunt hiervoor een 3 minuten meditatie beluisteren (op de pagina ‘Beleving’ aan te klikken) of lees/laat lezen de onderstaande instructie:

B. A. L. meditatie: Bewustzijn, Adem, Lichaam

 

  1. Hoe gaat het nu met je? Richt je aandacht op je innerlijke gewaarwording. Merk op     welke gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties je hebt. Breng je ervaringen in gedachten onder woorden. 

2. Hoe is je ademhaling? Breng vervolgens je aandacht naar je ademhaling. Volg hoe je adem naar binnen en naar buiten stroomt door je neus of mond je longen in. Voel hoe je ademhaling je borstkas en je buik in beweging zet. Zeg eventueel langzaam in gedachten: ‘in …. uit...', of tel het aantal ademhalingen gedurende deze stap. 

3. Hoe voelt je lichaam nu? Terwijl je je bewust blijft van je ademhaling, richt je je aandacht op plaatsen in je lichaam waar je tijdens de oefening een reactie voelt. Stel je open voor wat je ervaart, voor je gevoelens, gedachten en gewaarwordingen. Oordeel niet over wat je voelt, observeer met een open milde houding. Alles wat je ervaart hoort op dit moment bij je en is goed.

 

Drie minuten verder en wie weet, is de rust er even geweest. Of is het zo weer op te pakken bij de volgende berg die u nog moet beklimmen.

Ik wens u een goede reis!

 

 

 

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.