Verdriet
Geplaatst op

De poort

De poort ...

Iedereen komt in het leven een keer te staan voor een poort van verdriet. Wanneer het zo ver is, zul je merken dat er vier soorten helpers zijn: de ontkenner, de zwartkijker, de witmaakster en de herderin.

De ontkenner ...

De ontkenner komt bij je op bezoek, maar - vrees niet! - zal het pijnlijke onderwerp niet aansnijden. Hij praat over koetjes en kalfjes, en laat zich hooguit verleiden tot een luchtig 'Het is ook overal wat!'

Later zal de ontkenner tegen anderen zeggen: 'Ik heb het moeilijke onderwerp vermeden. Ik denk dat ik daar verstandig aan heb gedaan. Want toen de pechvogel mij uitliet, keek hij heel opgelucht'. De ontkenner ontkent dat er een poort is van verdriet.

 

De zwartkijker ...

De zwartkijker komt bij je binnen, en zegt: 'Het is vreselijk, maar je zult het toch zelf moeten uitzoeken. Je zult merken dat op den duur de mensen je in de steek laten. In het begin lopen ze je deur plat, maar dat wordt allemaal snel minder'. Later zal de zwartkijker tegen anderen zeggen: 'Ik ben er maar niet te flauw mee omgesprongen. Ik zeg altijd maar zo: Zachte heelmeesters maken stinkende wonden'.

De zwartkijker zegt: 'Er is wel een poort van verdriet maar daar kom je toch niet doorheen'.

 

De witmaakster ...

De witmaakster komt stralend als altijd je huis binnen. Het lijkt wel of er geen vuiltje aan de lucht is. De witmaakster praat over 'een half jaar verder'. Wanneer de winter maar eenmaal voorbij is, dan zul je eens zien ... Wanneer het voorjaar maar weer begonnen is, dan zul je het meemaken. Wanneer eenmaal alles achter de rug is, dan zul je ... Later zal de witmaakster tegen anderen zeggen: 'Ik vind dat je de mensen altijd een hart onder de riem moet steken. Anders blijven ze maar bij de pakken neerzitten'.

De witmaakster zegt: 'Er is wel een poort van verdriet, maar kom aan, daar ben je eigenlijk al doorheen; je bent al aan de overkant'.

 

De herderin ...

De herderin luistert naar je. Ze ontkent je verdriet niet, maar maakt het ook niet erger dan het is. Ze loopt er niet vluchtig op vooruit, maar staat er bij stil. Later zegt ze niets tegen anderen, ze heeft al meer dan genoeg aan jou. De herderin zegt: 'Er is een poort van verdriet, en daar moet je doorheen'. En dan gaat ze met je mee door die poort. Dat laatste zegt ze niet; ze doet het!

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.