Vieren
Geplaatst op

Ruimte maken

Er lijkt soms geen einde te komen aan feestelijkheden en verrassingen in de decembermaand. Eerst is er het Sinterklaasfeest en voor je er erg in hebt, moeten de lichtjes uit de kerstboom en gaat die afgetuigd alweer de deur uit. Met een beetje pech is amper bij te houden wat er in deze ogenschijnlijk korte maand allemaal gebeurt in de wereld.  

Dan kunnen we ook zomaar voorbijgaan aan dat wat ons beroert in ons persoonlijke leven. Des te opmerkelijker wordt het als we er bij stilstaan, dat al sinds eeuwen de periode voor het kerstfeest, Advent, als een tijd van inkeer en bezinning gezien wordt. Het is eigenlijk een periode om ruimte te maken in hoofd en hart. Begrijpelijk is dat voorbijgaan ook wel, als we beseffen dat het kerstfeest inmiddels meerdere gezichten kent, waarbij persoonlijke vrede en vrede op aarde hand in hand kunnen gaan of juist mijlenver uit elkaar liggen. Meerdere gezichten van de tegenstellingen die in persoonlijke levens van mensen en in het leven in de wereld, zichtbaar kunnen worden. Denk aan de uitputtende feestelijkheden die verdriet kunnen verbloemen of verstoppen al dan niet bewust of uit angst om nog meer verdriet.

Advent als ruimtemaker. Het klinkt zo onwaarschijnlijk in de drukte van alledag in een decembermaand. Maar welk gezicht het kerstfeest voor u ook heeft, de kans is reëel dat u hoopt iets te mogen ontvangen, op of rondom de kerstdagen. Variërend van het feest van de geboorte van Jezus, een gezellige maaltijd met familie en vrienden, extra bezoek van geliefden in een ingewikkelde, moeizame periode in uw leven, of anderszins iets wat verwondert  en voelt als een geschenk speciaal voor u. Iets wat u zomaar krijgt. En dat vraagt een plaatsje. Of het nu iets nieuws, iets groots, kleins of onverwachts is; het heeft ruimte nodig.  Advent als ruimtemaker. Speciaal voor u. Het zou zomaar kunnen.                                                                                                       

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.