Troost
Geplaatst op

Van het Licht

Vandaag liep ik door het ziekenhuis en kwam ik een ouder echtpaar tegen. Hij, gezeten in een rolstoel, voortgeduwd door haar, zijn tengere vrouw die met moeite de luchtbanden over het linoleum kreeg. Ze waren onderweg naar de uitgang. Wat bent u sterk zeg, zei ik haar. Ja, maar ik doe het wel op mijn eigen tempo’ En we moeten maar allemaal geduld hebben, want sneller gaat het niet was haar antwoord, met een brede glimlach.. Ze moesten bij de uitgang wachten op een deeltaxi, die hen niet meteen naar plaats van bestemming zou brengen, want er zou eerst een ronde gemaakt worden voor de andere passagiers. Voor die tijd wilden ze graag nog wat eten in het restaurant. Hulp hadden deze mensen verder niet nodig, ze waren al zo ver gekomen….

Deze ontmoeting zette me op het spoor van het aloude woord barmhartigheid. Op eigen kracht gingen deze twee breekbare mensen, van afspraak naar afspraak. Onderweg rustten ze wat uit. En op die weg ontmoetten ze anderen, van wie ze afhankelijk waren. De vrijwilliger, die hen de juiste weg naar de rolstoelen en de poli wees. De assistente, die ze begeleidde rondom het bezoek aan de arts. De arts zelf, die hoop kon geven of hoop kon wegnemen. De toevallige voorbijganger, die aan hen vroeg: kan ik helpen duwen? De mensen in het restaurant die geduldig het eten brachten, de taxichauffeur die zijn ronde deed. Iedereen die ze op hun weg ontmoetten, deelde bewust of onbewust een heel klein beetje in hun levensverhaal. Misschien bent u ze allang weer vergeten, want er komen zoveel anderen op uw pad. Maar wat niet vergeten wordt, is die glimlach, die uitgestoken hand die deze mensen gaven en ontvangen.

Als een licht dat aangestoken wordt aan een ander licht.‘Een kaars verliest geen licht wanneer hij zijn licht doorgeeft aan een andere kaars’.

Beatrijs Hofland

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.