Verdriet
Geplaatst op

Positief?

“Je moet toch positief blijven”. Dat vertelde onlangs een zwaar zieke man nadat hij een slechte uitslag had gekregen.

Tegenslagen, ziekte, slechte uitslag: er zijn mensen die zich vasthouden aan de uitspraak dat het glas halfvol of halfleeg is en dat het maar net is waar je naar kijkt. In ieder geval is het glas half gevuld, maar het is de ontbrekende helft die wel eens heel veel gemis oplevert.

 

Wie zegt positief te moeten of willen zijn, geef ik groot gelijk. Als het tenminste bij je past. En daar zit nu juist de moeilijkheid: als positief zijn in je karakter zit en je krijgt het zwaar in je leven, dan wordt ook die positiviteit op de proef gesteld. En de angst van veel positievelingen is dat aan de andere kant het zwarte gat van de negativiteit lonkt.

Maar er is meer. Tussen het ene uiterste van het verdriet als ‘leermoment’ te willen zien en het andere van verdriet als rode draad in je leven, zit een gelukkige middenweg. In het midden kun je even pas op de plaats maken. Verdriet is er, misschien wel acuut door een slechte uitslag of tegenslag, verdriet vraagt erom gevoeld en doorleefd te worden. En na dat alles, is er de mogelijkheid om de oude positiviteit weer op te pakken. Waar mensen soms van schrikken is dat die oude ik zo ver weg lijkt.

Maar in de storm, in het oog van de orkaan, daar is het stil. In die stilte kun je je even losmaken van alle dwingende gedachten.

Ik heb eens met kinderen de oefening ‘persoonlijk weerbericht’ gedaan.  Hoe voel je je op dit moment? was de vraag.

Heel bijzonder dat de meeste kinderen antwoordden: gewoon. Neutraal. In het midden. De meesten zaten niet in de donderwolk of de uitbundige zonneschijn.

En als ik aan  u de vraag stel: hoe voelt u zich, op dit moment?

Schrik dan niet van het antwoord. Want al stormt of regent het inwendig bij u, er komen tijden dat het weer anders aanvoelt. Dat u zichzelf weer herkent zoals u was. Dat er – hoezeer het ook klinkt als een open deur- echt weer licht aan de horizon gloort. En in de tussentijd? Laat het maar even uitrazen…In de hoop en het vertrouwen dat er Een is, die jou draagt.


 

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.