Hoop
Geplaatst op

Oud en nieuw

Uren, dagen, maanden, jaren vliegen als een schaduw heen. Met deze woorden begint een eeuwenoud lied dat rond de jaarwisseling op diverse plaatsen gezongen wordt. De betekenis van de woorden is niet vanzelfsprekend voor iedereen. Niettemin dient het lied als reflectie, een terugblik op het voorbije jaar, maar is het meteen ook een vooruitblik op dat wat komen gaat. 

Tijden komen en tijden gaan. Of zoals mijn moeder gewend was te zeggen:’de dagen gaan maar open en dicht’. Ze bedoelde er mee dat een dag zomaar voorbij kon zijn, voor je er erg in had. Hoe het ook zij, in zo’n dag zit gewoon 24 uur en daar kan een heleboel in gebeuren. Mooie dingen, verdrietige zaken, vragen en antwoorden. Te veel om op te noemen, een afwisseling van gebeurtenissen. Het is  als een komen en gaan: Waar het ene moment een vraag beantwoord is, doemt er even een later een nieuwe op. Of waar je om 10 uur een hoopvolle uitslag krijgt, kan even later daar toch weer roet in het eten gegooid worden, of blijven er nog steeds onzekerheden overeind. Het doet denken aan de wisseling van getijden, eb en vloed. De zee neemt van alles mee en laat de meest wonderlijke zaken achter op het strand. Tegelijkertijd neemt ze met het afgaand tij een groot deel daarvan weer mee terug, ver de zee op en diep de zee in, waar het deels achterblijft en voor een deel weer even of bij herhaling mee terug komt met de vloed. Zo is het met de dagen en daarmee ook met de jaren. Het afgelopen jaar heeft ook zo haar gebeurtenissen en gevoelens die langzaamaan wegebben, vergeten mogen of moeten worden om verder te kunnen. Andere gaan mee het nieuwe jaar in. De zee neemt ze voorlopig nog even mee terug met de vloed, het strand op. Ze mogen blijven, moeten gekoesterd worden of zijn nodig om in het nieuwe jaar overeind te blijven en onderweg te kunnen zijn.                                                                                   Goede wensen voor een bijzonder nieuw jaar. 

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.