Hoop
Geplaatst op

Op één hoop

‘Hoop doet leven’: dat staat in overtuigende letters op de molen in mijn woonplaats. En ik denk dat de naamgever gelijk heeft gehad, want al sinds 1876 staat deze molen daar. Inmiddels ingepakt door het parkeerterrein van een grote supermarkt en al lang niet meer de hoogste in zijn omgeving, toch houdt hij het vol als stille getuige van generaties die daar langs zijn gegaan. Ook Roosendaal kent een molen met de hoopgevende naam ‘De Hoop’. Molens die vroeger het graan van het broodnodige brood maalden, graslanden leegpompten om het hoofd boven water te kunnen houden. 

Hoewel ze nu verschijnselen van vroeger zijn, doet de aanblik van de molen vanuit het (Bravis) Roosendaalse trappenhuis nog altijd hoopgevend aan. Een glimp van vroeger in onze huidige snelle samenleving. Een blik op een horizon, waar de hoop als een stipje zichtbaar blijft.

Want hoop, wat is daar soms een nood aan in het ziekenhuis. Hoop is een kostbaar ding. Je kunt het delen, weggeven. Helpen hopen. Er bestaat zelfs zoiets als ‘aanmoedigen tot hoop’, volgens een richtlijn voor specialistisch verpleegkundigen.

Hoop kun je ontvangen. Tot op zekere hoogte. Net zomin als die molen boven de huidige nieuwbouw kan uitsteken, is de hoop niet datgene wat met kop en schouders boven elke pijn of ziekte kan uitsteken. Hoop is niet hetzelfde als optimisme.

Wanneer je slecht nieuws krijgt of de uitslag anders is dan gehoopt, helpt het niet met grote sprongen voorwaarts te denken of te horen ‘het komt allemaal wel goed’.

Hoop is de verwoording van het leven; dat het de moeite waard mag blijken te zijn.
Hoop is iets waar je samen naar mag kijken tot je het helder hebt: dit is waar ik het allemaal voor doe.

Hoop is heimwee: verlangen naar wat goed was, te mogen herhalen in de toekomst. Soms tot in het uiterste geval, als er medisch gezien geen hoop meer is, dan nog mag de hoop je levend houden. Door terug te kijken naar wat in je leven zo de moeite waard was. Door vooruit te kijken naar datgene waarvan je hoopt dat de mensen om je heen met jou willen vasthouden.

Hoop doet werkelijk leven en ik hoop dat het u gegeven is om die hoop voor uzelf en voor uw geliefden levend te houden.


 

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.