Troost
Geplaatst op

Hoor het Fluitenkruid!

In grote getale kleuren ze op dit moment en zo een aantal weken in het voorjaar, de bermen en slootkanten. Kleuren is in dit geval een discutabel woord, want ze kleuren WIT; de meters lange rijen fluitenkruid. Zodra het weer haar winterjas uitdoet, is het witte onkruid er als één van de eerste bij om ons te laten weten dat  de  lente is aangebroken en de zomer in aantocht. Voordat je goed en wel aan dat beeld gewend bent als je buiten bent, is het wit weer verdwenen om plaats te maken voor andere bloeiers.

Ondanks het enthousiasme om zo duidelijk aanwezig te zijn, is het leven en het bestaan van het fluitenkruid gevoelig en kwetsbaar. Een flinke regenbui kan het letterlijk plat leggen, een grasmaaier kent geen genade en een stevige wind doet een flinke aanslag op de vorm, het aanzicht en de houdbaarheid van de bloemetjes. Het vraagt behoorlijk wat incasseringsvermogen, maar zeker ook moed en doorzettingsvermogen van de planten om er elke keer weer bovenop zien te komen. Om  nieuwe kracht te ontdekken en deze aan te spreken om kortere of langere tijd door te gaan en als kruidige bloem gezien te mogen worden, present te zijn. De warmte van de zon, de liefdevolle aandacht en betrokkenheid van een voorbijganger, het samenleven- en opbloeien met andere bloemen, kunnen daar een handje bij helpen. De witte bloeiers laten zich niet zomaar wegsturen.

Het is goed mogelijk dat u momenteel andere dingen aan u hoofd hebt dan het bloeiende fluitenkruid of de overwegingen wat fluitenkruid kan overkomen. Juist dat laatste kan zomaar ergens raken aan wat u meemaakt. Het gevoel lamgeslagen te zijn en even helemaal niet weten hoe het verder moet of waar u nog moed uit kunt putten. Hoewel het leven van het fluitenkruid een andere route kent dan dat van een mensenleven, gaat dat soms dus ook niet zonder slag of stoot. En zijn er  voor u, anderen, andere mogelijkheden nodig om door te gaan of om te steunen als blijkt dat een ziekte niet meer te behandelen is. Om dan de warmte, aandacht en betrokkenheid van anderen, de Ander, te mogen ervaren, kan net dat zetje zijn om weer op te staan, de draad (nog even) weer op te pakken....Met de moed van het fluitenkruid!                     

 

                                                                                                                                                                  

Kunnen wij u helpen?

Er verandert wellicht veel in uw leven als u of uw naaste ziek is of opgenomen wordt. Het kan dan welkom zijn met iemand in gesprek te gaan. De geestelijk verzorgers van het Bravis ziekenhuis bieden u graag een luisterend oor. Samen met u zoeken we in gesprek of ritueel naar een begaanbare weg.